Uw wegwijzer naar datasets over de leefomgeving op basis van de Europese INSPIRE-richtlijnen

Over INSPIRE

De Europese richtlijn INSPIRE zorgt ervoor dat we geo-informatie over de leefomgeving van alle Europese lidstaten kunnen zoeken, bekijken en downloaden. Het merendeel van deze gegevens is dankzij het Verdrag van Aarhus en de open data beweging, beschikbaar als open data.

Digitale snelweg door Europa

INSPIRE realiseert een digitaal netwerk van snelwegen, waarover gegevens zonder hobbels kunnen reizen van overheidsorganisatie A naar B, maar ook naar bedrijven en burgers. Bovendien zorgt de richtlijn ervoor dat basisgegevens van INSPIRE, zoals adressen, vervoersnetwerken en hoogte, grensoverschrijdend op elkaar aansluiten. Want overheidsorganisaties in heel Europa stemmen de basisgegevens inhoudelijk op elkaar af en stellen de data vervolgens met dezelfde digitale standaarden beschikbaar. Dankzij een netwerk van webportalen kan iedereen deze gegevens vervolgens vinden, bekijken en downloaden.

Over deze website

Deze website geeft u een indruk van de datasets die Nederland beschikbaar stelt in het kader van de INSPIRE richtlijn. De datasets zelf kunt u bekijken via het Nationaal georegister. Dit register is ons nationale INSPIRE knooppunt. Behalve INSPIRE datasets bevat het Nationaal georegister verwijzingen naar nog veel meer open geodata.

Online bekijken van kaarten

Als u klikt op de button "naar dataset" in de beschrijvingen in deze website, komt u terecht op de beschrijving van de dataset in het Nationaal georegister. Om de gegevens op de kaart te bekijken, klikt u in het Nationaal georegister op het blauwe landkaartje. U opent de bestandsmap en selecteert het bestand of de bestanden die u op de kaart wilt inladen. Door 'Voeg toe' te kiezen, verschijnen de geselecteerde lagen op een digitale kaart. U kunt het pop-up venster wegklikken om de data te bekijken. Soms gaat het om gegevens die op lokaal niveau spelen. Om die te kunnen zien, moet u tot op dit lokale niveau inzoomen om de data te zien. Via het icoon "i" kunt u in veel kaarten de data van die bewuste plek opvragen door in het beeld te klikken.